• Kim Bresseleers

Zelf een avocadoboom kweken

Updated: Aug 13, 2020


Om je huis of tuin op te fleuren hoef je helemaal geen dure planten of boompjes te kopen. Het is veel leuker en goedkoper om je eigen planten en boompjes te kweken.

Heb je er wel eens aan gedacht om je eigen avocadoboom te kweken?

Zelf een avocadoboom kweken


BENODIGDHEDEN:


1 avocado

1 glas

3 tandenstokers (of satéprikkers)


INSTRUCTIES:


 1. Snijd de avocado door midden en haal voorzichtig de pit eruit. Als de pit beschadigd raakt, wordt het al een stuk lastiger om er nog een plant uit te krijgen.

 2. Spoel de pit goed af en maak hem droog met een schone theedoek. Zorg er tijdens het afspoelen voor dat er geen vruchtvlees meer op de pit zit, anders gaat het rotten.

 3. Houd de pit goed vast. De smalle kant is de bovenkant, het ronde gedeelte de onderkant. Op gelijke hoogte steek je drie tandenstokers schuin omhoog door het dikste gedeelte (meestal het midden) en balanceer je de pit met de tandenstokers op de rand van het glas. Je wilt namelijk dat het kontje van de pit in het water komt, maar de rest niet. Druk niet te hard. Ze moeten de pit echt niet doorboren.

 4. Vul het glas met water totdat zo’n 2 cm van de onderkant zich in het water bevindt.

 5. Plaats het glas op een zonnige, warme plek.

VERZORGING EN ONTKIEMEN:


 1. Ververs om de dag het water en zorg er altijd voor dat de avocadopit het water raakt. Zorg ervoor dat het water lauwwarm is.

 2. In de eerste weken doet de pit vrij weinig. Het kan namelijk 8 tot 12 weken duren voordat je pit wortel schiet. Niet te snel opgeven dus!

 3. Zodra de worteltjes 5-10 cm lang zijn, zal de bovenkant ook openscheuren en zal er een piepklein plantje te voorschijn komen. Dit is de moment om het plantje over te zetten in een pot.


VERPOTTEN:


 1. Nu kan je de pit overzetten naar een pot met vochthoudende potgrond. Zorg ervoor dat de pot een doorsnede heeft van ongeveer 15 cm: avocado’s hebben namelijk ruimte nodig.

 2. Geef het plantje om de dag een beetje water. Zorg ervoor dat de aarde niet helemaal nat blijft, het water moet direct naar beneden zakken. Gebeurt dit niet, geef het dan 5 dagen geen water. De voorkeur gaat ook uit naar een pot met een gat in de onderkant, zodat het teveel aan water kan wegvloeien.

 3. Je plantje heeft veel licht nodig, dus zet het op een zonnige, warme plek.

 4. Na ongeveer drie maanden zul je zien dat het echt begint te groeien. Van zodra de stam dikker wordt, kan je het overzetten in de vaste grond of een nog grotere pot.

 5. Vanaf dit moment duurt het weer even, maar na ongeveer 5 jaar goede verzorging zullen er steeds meer vruchtjes groeien en na 7 jaar kun je met een beetje geluk echt de vruchten van de boom plukken.


NOTA:


 • Onthoud dat de avocado een tropische plant is, en daarmee naargelang je woonplaats best als kamerplant in huis gehouden kan worden.  

 • Download deze gids.
16 views0 comments
Subscribe to Our Newsletter
Receive the latest recipes into your mailbox! 

Thanks for submitting!

About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

 • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like