• Kim Bresseleers

Hooikoorts


Snotneuzen, niesbuien, een kriebelhoest: pollen in de lucht is geen lachertje. Hieronder kan je een overzicht vinden van natuurlijke remedies en tips van dingen die je kan doen om je allergie te verlichten!


Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. Het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en kan voor een overgevoelige reactie van de mond, ogen, neus en luchtwegen zorgen, als je ermee in aanraking komt.


De periode dat je last kunt hebben van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar je allergisch voor bent. De meeste bloeien tussen februari en oktober. In deze periode heb je dan ook kans op symptomen van hooikoorts. Bekijk de pollenkalender om te weten wanneer de grassen, planten of bomen bloeien die hooikoortsklachten veroorzaken.Symptomen


De symptomen van hooikoorts lijken op die van een verkoudheid. Ze uiten zich vaak rond de mond, ogen en neus. Je kunt dan last hebben van:


 • loopneus

 • niezen

 • jeukende ogen

 • benauwdheid

 • jeuk

 • keelpijn

 • vermoeidheid


Middelen tegen hooikoorts


Als je last hebt van hooikoorts dan ga je waarschijnlijk naar de apotheek voor een neusspray, oogdruppels of tabletten. Als je dit keer echter geen zin hebt om naar de medicijnen te grijpen - die je bovendien slaperig kunnen doen voelen - dan zou je de volgende natuurlijke middelen tegen hooikoorts eens uit kunnen proberen.


Honing:

Bijen zijn de hele dag op zoek naar nectar. Tijdens hun zoektocht komen ze onder andere in aanraking met het stuifmeel waar mensen met hooikoorts allergisch voor zijn. De pollen die de bijen onderweg oppikken belanden uiteindelijk in de honing. Precies die honing is een goed middel om resistentie tegen deze pollen op te bouwen. Dagelijks een lepeltje honing door je thee roeren werkt als een soort ‘inenting’ tegen je allergie. Deze honing moet wel lokaal zijn, zodat je zeker weet dat je de pollen binnenkrijgt die in jouw omgeving voorkomen.


Kamille:

Het eenjarige plantje wordt niet voor niets al jarenlang als medicijn gebruikt. Het wordt gezien als één van de beste natuurlijke middelen tegen hooikoorts. Je kunt er thee van zetten maar ook een soepje mee opfleuren.

Houd je niet zo van de smaak? Kies dan voor kamille-olie die je in je huid kunt masseren of kunt inhaleren. Of je kan ook compressen maken van de theezakjes om de jeuk en het branderige gevoel in je ogen te verminderen.


Vitamine C:

De lichaamseigen stof histamine geeft signalen af aan je hersenen en afweersysteem. Het is tevens de stof die ervoor zorgt dat je lichaam allergisch reageert op bijvoorbeeld een gras- of boompol. Vitamine C lijkt de aanmaak van histamine in je lichaam te remmen, waardoor deze stof minder snel hooikoortssymptomen zoals traanogen en niesbuien te veroorzaakt.


Quercetine:

Ook quercetine is een histamine-remmende stof. Deze stof komt van nature veel voor in ui en knoflook. Gelukkig is de combinatie van knoflook en ui een heerlijke basis voor praktisch elk gerecht, waardoor je het makkelijk op het dagelijkse menu zet.


Chilipepers:

De rode en hete pepertjes bevatten capsaïcine, een stof die niet alleen een branderig gevoel geeft, maar er ook voor zorgt dat je neusholtes zich openen. Hierdoor krijg je minder snel last van een verstopt gevoel.


Stomen met kruiden:

Door te stomen voorkom je een allergische reactie niet, maar kun je je klachten wel verminderen. De hete stoom vermindert de zwelling van het slijmvlies in je neus en zorgt ervoor dat je weer vrij kunt ademen. Ook gaat het jeuk in de ogen tegen. Strooi een handje gedroogde kruiden zoals eucalyptus of munt in het water en geniet van de heerlijke geur.Schoonmaken om je allergie te verlichten


Opruimen:

Hoe minder spullen er rondslingeren, hoe minder stof of pollen ze kunnen vasthouden. Voor je begint met schoonmaken, zorg je er dus best voor dat alles netjes opgeborgen is.


Afstoffen:

Stof de volgende zaken af met een natte microvezeldoek: kasten, rekken, potten, decoratie en kaders.


Stofzuigen en dweilen:

Probeer minimaal twee keer per week te stofzuigen, maar als je erg veel last hebt, kun je dit best dagelijks doen. Na het afstoffen kan je best 30 minuten wachten vooraleer je de stofzuiger bovenhaalt. Gemiddeld duurt het immers een halfuur voor ronddwarrelend stof neervalt.


Stofzuig rustig, zodat de stofzuiger de tijd krijgt om al het stof op te vangen. Denk ook aan de moeilijk bereikbare plekken zoals de ruimte achter de sofa, onder een kast of achter de televisie. Daar hoopt zich vaak een boel stof op zonder dat het zichtbaar is.


Is het tijd om een nieuwe stofzuiger aan te schaffen? Overweeg dan een speciale anti-allergie stofzuiger met Hepa-filter. Deze filters houden meer en kleinere deeltjes tegen. Vergeet niet de filter regelmatig schoon te maken of te vervangen.


Na het stofzuigen is het belangrijk om de vloer te dweilen.


Beddengoed wassen:

Het is belangrijk om je beddengoed één keer per week op 60 graden te wassen. Droog je lakens (en de rest van je wasgoed) gedurende het pollenseizoen bij voorkeur in de droogkast of binnenshuis.


Gordijnen en roosters stofvrij maken:

Een taakje dat je niet wekelijks hoeft te doen, maar dat veel mensen uit het oog durven te verliezen: het wassen van je gordijnen en het schoonmaken van je jaloezieën en allerlei roosters en filters (zoals ventilatieroosters en het rooster van je dampkap).


Natuurlijk zijn er ook andere manieren om stuifmeel te vermijden. Hierbij enkele tips:

 • Houd ramen en deuren dicht

 • Zet een zonnebril op

 • Hang geen was buiten op

 • Vermijd plekken met stuifmeel

 • Was je gezicht voor het slapen11 views0 comments
About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

 • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like