• Kim Bresseleers

Hoe zelf brood bakken

Updated: Aug 13, 2020


Straks hangt die heerlijke geur van versgebakken brood ook in jouw huis, want zelf brood bakken is helemaal niet zo moeilijk.


Om zelf brood te bakken heb je niet veel nodig: bloem, gist, water en een beetje zout. Een oven of een broodbakmachine. O ja, en een beetje geduld komt ook van pas.

HOE ZELF BROOD BAKKEN


Porties: 1 brood van 500gr

Bereidingstijd: 1,5-2 uur + 30 minuten in de oven


INGREDIËNTEN:


500 gram tarwebloem

21 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist

1 theelepel zout

275 ml water


INSTRUCTIES:


 1. Doe de bloem en het zout in een kom en meng het door elkaar. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en doe daar de gedroogde gist in. Voeg vervolgens langzaam het water toe. (Indien u verse gist gebruikt, verbrokkel dit dan in een andere kom met het water en laat dit een kwartiertje staan. Vervolgens voeg je dit mengsel toe aan de bloem.)

 2. Meng met je handen steeds een beetje meer bloem door het gistmengsel, en meng verder tot alles aan elkaar hangt.

 3. Kneed vervolgens het deeg gedurende 15 minuten. Het deeg is klaar als je het heel dun kunt uitrekken zonder dat het scheurt. Vind je kneden zwaar werk, dan kan dit ook met behulp van de keukenmachine.

 4. Vouw de randen van het deeg naar het midden zodat dit een bol wordt. Draai de bol om en leg deze in een schone kom. Dek deze af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.

 5. Als het deeg gerezen is, ga je het brood in vorm brengen. Doe wat bloem op het werkblad en leg het deeg met de bovenkant naar beneden erop. Duw het wat plat en vorm je brood door er opnieuw een bol van te maken, of een langwerpig brood, of verschillende kleine broodjes.

 6. Leg het brood op de bakplaat of in een ingevette broodbakvorm, dek het opnieuw af met plasticfolie en laat het rijzen tot het in volume ongeveer verdubbeld is.

 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 230°C.

 8. Als het deeg in volume verdubbeld is, haal dan de plasticfolie weg en werk het brood eventueel nog af met een beetje bloem of zaden erbovenop, of snij het met een scherp mes een paar keer in. Schuif het vervolgens in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 40 minuten.

 9. Om te controleren of het brood helemaal gaar is, draai het om en klop op de onderkant van het brood. Klinkt dat hol, dan is je brood klaar. Laat het afkoelen op een rooster.


NOTA:

 • Zoals reeds vermeld, kan je ook gebruik maken van een broodmachine. Dit is vooral handig als je niet zoveel tijd hebt want de machine doet het werk voor je.

 • Wie het makkelijk wil houden, kan ook kiezen voor een broodmix. Deze bevat alles wat nodig is om brood te maken, je hoeft er alleen nog water aan toe te voegen.

 • Download het recept.


11 views0 comments

Recent Posts

See All
About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

 • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like