• Kim Bresseleers

Gezonde nachtrustOnze huidige levensstijl vraagt veel van ons. Altijd bereikbaar zijn, flexibele werktijden en een volle agenda. Daarom is een goede nachtrust erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat we ons de volgende ochtend frisser en opgewekter voelen.SLAAPBEHOEFTE


De behoefte om lang of kort te slapen is per persoon verschillend. Er zijn enkele factoren die dit beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld leeftijd of het type werk dat je uitvoert. Daarom is de kwaliteit van het slapen belangrijker dan hoe lang je slaapt. Tussen de vijf en negen uur slaap per nacht is voldoende om je overdag voldoende fit te voelen.

Je moet leren goed naar de signalen van je eigen lichaam te luisteren, je voelt zelf het beste wanneer je te weinig nachtrust hebt gehad.


SLAAPPROBLEMEN


Wakker worden in het midden van de nacht, veel te vroeg uit je slaap ontwaken of juist heel moeizaam in slaap komen, vaak hebben mensen boven de 30 hier last van. Veel mensen hebben te maken met slaapproblemen, én soms zijn deze slaapproblemen van chronische aard.


De meeste slaapproblemen worden veroorzaakt door pijn, stress en klachten van psychische aard. Zo zijn er ook nog andere oorzaken die voor slaapproblemen kunnen zorgen zoals bijvoorbeeld een slechte matras, de temperatuur waarin je moet slapen, geluid en lawaai van buitenaf of bepaalde leefgewoonten, zoals het drinken van koffie of alcohol en het teveel eten voordat je gaat slapen.


Als je een langere tijd te weinig slaap krijgt, kan je immuunsysteem van je lichaam omvallen en verhoogt dit het risico op hart- en vaatziekten en depressie. Het heeft ook veel negatieve bijwerkingen, zoals vermoeidheid overdag, concentratieproblemen, vermindering van prestaties, lusteloosheid, prikkelbaarheid en rusteloosheid.


Het gebeurd ook vaak dat mensen die normaal gesproken een goede gezonde nachtrust hebben een korte periode slaapproblemen ondervinden, het ritme is dan om een of andere reden onderbroken. Probeer er dan achter te komen of er bepaalde gewoontes zijn die je slaapproblemen in standhouden zonder dat je daar bij stil staat.


Wat zijn nu de tekenen van slaapproblemen?

 • minder dan 4 uur slaap per nacht

 • grote problemen om in slaap te vallen

 • herhaalt wakker worden ‘s nachts en moeilijk weer in slaap vallen


SLAAP IS DE BESTE MEDICIJN


Tijdens de slaap komt het hormoon melatonine vrij, waardoor het lichaam overschakelt van dag naar nacht modus. Ondertussen herstelt ons lichaam en ons immuunsysteem. We verteren voedsel en slaan alle ervaring op in onze hersenen. Ook maakt ons lichaam een hormoon aan dat het vet verbrandt en onze huid verstevigd.


Is een power nap in de middag gezond?

Een korte power nap is heel gezond. Het zorgt voor betere concentratie en prestaties gedurende de rest van de dag. Slaap niet langer dan 30 minuten, want slaap je langer dan bereik je het tegenovergestelde.


TIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST


 • Een degelijk bed met een goede matras is belangrijk.

 • Zorg voor voldoende ventilatie en een behaaglijke temperatuur in je slaapkamer.

 • Zorg dat je het donker en stil kan maken in je slaapkamer.

 • Draag comfortabele nachtkleding. Deze mag niet knellen of kriebelen.

 • Doe je best om stress en zorgen te verminderen. Deze verlagen de kwaliteit van je slaap. Je kan je gedachten kalmeren door bijvoorbeeld even te mediteren voordat je gaat slapen.

 • Vermijd cafeïne zo'n zes uur voordat je gaat slapen. Een kruidenthee daarentegen is een heel goed idee.

 • Ga naar bed zonder honger, maar ook niet met een te volle maag.

 • Drink niet teveel voor het slapen, dan moet je eruit om te plassen.

 • Vermijd alle apparaten met een scherm (zoals smartphone, tablet, laptop, TV) minimaal één uur voor het slapen.

 • Ga naar bed als je 's avonds slaap krijgt.

 • Mocht je niet kunnen slapen, stap het bed uit en doe iets rustigs totdat je moe wordt en slaap krijgt, zoals bijvoorbeeld lezen of muziek luisteren.

 • Probeer zoveel mogelijk een vast slaapritme te houden.11 views0 comments
About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

 • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like