• Kim Bresseleers

Digitale detox: hoe vind je balans?Digitale technologieën maken ons leven makkelijker, maar toch gaan we er niet altijd even slim mee om. We brengen steeds meer tijd online door, in plaats van met elkaar. Daarom dat ook steeds meer mensen digitale media willen verminderen en maatregelen nemen.

Denk je dat een digitale detox jou zou kunnen helpen om eens op een andere manier naar je mediagebruik te kijken? Zo kan je het aanpakken.

Digitale technologieën vormen nu eenmaal een wezenlijk onderdeel van ons leven. En er zijn ook heel wat nuttige aspecten aan verbonden: je kunt op korte tijd veel info vergaren via het internet, het is ontspannend, er zijn zaken die ons tijd besparen,… Kortom: ze verrijken ook ons leven. Daarom is het niet makkelijk om er afstand van te doen.


Een digitale detox is interessant om te ontdekken waaruit je nog plezier kunt halen zonder die schermen. Het kan een mooie opportuniteit zijn om te zoeken naar wat je echt graag doet.


Enkele weetjes


Uit onderzoek blijkt dat

 • 50% van de ondervraagden dagelijks 1 tot 5 uur per dag bezig is met zijn smartphone, 10% meer dan 5 uur.

 • 40% enkele keren per dag zijn smartphone checkt en 35% dat enkele keren per uur doet.

 • veel mensen sociale druk ervaren om altijd en overal beschikbaar te zijn.

 • bij 50% hun pogingen om het gebruik van hun schermen te verminderen, mislukken.

 • 75% vaak bewust digitale detoxmomenten inlast.


Hoe vind je balans? Hierbij enkele detox-tips.


 • DOSEER: Elke dag schermen uit je leven bannen, dat is onhaalbaar. Doseren is dus de boodschap. Begin bijvoorbeeld met 1 avond per week.

 • VERWOORD HET POSITIEF: Benoem die ene avond niet als een schermloze avond, maar maak er bijvoorbeeld een spelletjesavond van.

 • MAAK JE SLAAPKAMER TELEFOONVRIJ: Check je ‘s avonds voor het slapen gaan vaak nog even je sociale media? Het blauwe licht van je scherm weerhoudt de productie van melatonine, een hormoon dat je lichaam vertelt wanneer je moet rusten. Bovendien is de kans om ‘s ochtends te worden verleid om meteen sociale media te checken een stuk kleiner als er geen smartphone binnen handbereik ligt.

 • ZET JE NOTIFICATIES (DEELS) UIT: Zet je telefoon op stille stand en push-notificaties van apps uit. Notificaties zijn op een slimme manier verweven in apps zodat het brein onmiddellijk de neiging heeft om te reageren.

 • MAAK BEWUSTE KEUZES IN WELKE APPS JE GEBRUIKT: Kijk je constant op je telefoon omdat je bang bent iets te missen? Ook verveling is vaak een aanleiding om naar de smartphone te grijpen. Een goed begin voor een digitale detox kan zijn het (tijdelijk) verwijderen van apps die veel van jouw aandacht opeisen. Als de verleiding dan toch een keer te groot wordt, dan biedt het checken via de internetbrowser een uitweg.

 • LEG JE TELEFOON WEG TIJDENS HET ETEN: Je telefoon wegleggen tijdens het eten is bevorderlijk voor de sfeer aan tafel.

 • ZORG VOOR AFWISSELING: Wissel het online zijn af met een wandeling, het lezen van een boek of een gesprek met een vriend. En wanneer je wél online bent: maak er een bewuste keuze van in plaats van een automatische handeling. Stel jezelf de vraag: ben ik echt benieuwd wat de laatste posts op sociale media zijn? Of grijp ik naar mijn telefoon uit verveling of gewoonte?

 • DURF AFSPRAKEN MAKEN: Kinderen/pubers hebben grenzen nodig. Het is dus nodig om als ouder afspraken te maken met je kinderen.

10 views0 comments
About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

 • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like