• Kim Bresseleers

COVID-19 (Coronavirus) - Veilig winkelen

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven we deze dagen massaal binnen. Maar om eten in huis te halen, moet je uiteraard nog altijd naar de supermarkt gaan. Pas daarom deze tips zoveel mogelijk toe om besmetting te voorkomen.

Hoe hard je het ook probeert uit te stellen, ooit moet je toch eens naar de winkel om eten in huis te halen. Een plek waar veel mensen komen en de kans op besmetting dus bestaat.


Als maatregel laten supermarkten dan ook maar een beperkt aantal mensen gelijktijdig binnen. Ook is vaak het nemen van een (ontsmet) winkelkarretje verplicht, om zo de sociale afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen.


Omdat mensen in supermarkten vaak producten aanraken, opnemen en verplaatsen, neem je best nog enkele extra maatregelen in acht om besmetting via je boodschappen te voorkomen.


  • Was je handen grondig met zeep en water, voor én na het winkelen.

  • Raak enkel de producten aan die je koopt. Behandel elk oppervlak alsof het mogelijk besmet is: raak zo weinig mogelijk aan en voorkom dat je met je handen je gezicht aanraakt tijdens het winkelen. Zo wordt de kans op besmetting bijzonder klein.

  • Hou voldoende afstand, minstens 1,5 meter, ook aan de kassa.

  • Betaal contactloos of met bancontact. Vermijd cash uit veiligheid voor jou en de kassamedewerker.

  • Schil je groenten en fruit, of was ze heel goed onder stromend water, zeker als je ze rauw opeet. Als je ze kookt, worden mogelijke virussen sowieso gedood.

  • Wil je echt heel voorzichtig zijn, laat verpakte producten dan 72 uur staan vooraleer je ze gebruikt, of maak de verpakking schoon met water en zeep.


Omdat je met minder mensen in contact komt, kiezen heel wat mensen regelmatig voor het ophalen van boodschappen of een levering aan huis. Dat houdt uiteraard minder risico in dan een bezoek aan de supermarkt, omdat een mogelijke besmetting dan enkel van de verpakking of van de bezorger kan komen. 

De meeste thuisleverdiensten houden hier rekening mee en hebben contactloze leveringen ingevoerd. Dat betekent dat de bezorger je bestelling op de grond neerzet, aanbelt en vervolgens enkele stappen naar achteren zet. Je handtekening zetten voor ontvangst, is niet meer nodig.Ook bij afhaalmaaltijden is de kans op besmetting heel klein. Restaurants hanteren doorgaans een strikte hygiëne, waardoor het grootste risico eerder in de aanwezigheid van andere klanten schuilt. Afstand houden is hier dus de boodschap.

Het risico op besmetting via de verpakking kan vermeden worden door de inhoud - met een vork of lepel, niet met je handen - in een schoon bord te scheppen en vervolgens de verpakking weg te gooien en je handen grondig te wassen.7 views0 comments
About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

  • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like