• Kim Bresseleers

COVID-19 (Coronavirus) - Bescherm je mentale gezondheid in tijden van de coronacrisis


Voor iedereen is deze periode uitdagend. De dagelijkse patronen zijn doorbroken, de toekomstverwachtingen zijn veranderd en je maakt je zorgen over je dierbaren of je inkomen.

En dan is er nog het thuiszitten. We missen allemaal het directe contact met onze meest dierbare familieleden en vrienden. Ondertussen worden we overspoeld door nieuws en informatie over het coronavirus en de economie, maar vooral de enorme onzekerheid.

Wat kunnen we doen om onze mentale gezondheid te beschermen?

Hierbij enkele tips doe je erbij kunnen helpen:


Laat het nieuws even rusten


Aan het begin van de coronacrisis leek de situatie per uur te veranderen. Er werden aan de lopende band nieuwe maatregelen aangekondigd en de situatie werd steeds spannender en ingrijpender.

Nu de maatregelen zijn ingevoerd – en veel mensen zich voornamelijk in thuisisolatie bevinden – is het niet langer nodig om het nieuws zo vaak te blijven checken. 1 tot 2 keer per dag de actuele situatie bekijken (via kwaliteitsmedia) is voldoende om op de hoogte te blijven. Op deze manier geef je je brein een beetje rust in de tussentijd.


Maak tijd voor jezelf


 • Mindfulness: Door regelmatig je aandacht naar het moment te verplaatsen zul je merken dat je minder stress ervaart en beter leert omgaan met oncomfortabele gevoelens.

 • Gratitudes: Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent en waarom. Dit helpt je je aandacht te verplaatsen van de ellende naar de kleine, fijne dingen die je ervaart.


Heb geduld en compassie met huisgenoten


 • Doe actief je best om de sfeer goed te houden, geduld te hebben en vooral open en eerlijk te communiceren.

 • Wees een prettige huisgenoot. Ruim je rommel op en doe kleine behulpzame dingen voor elkaar.

 • Luister naar elkaar zonder oordeel en geef elkaar de ruimte om een slechte dag te hebben of gewoon chagrijnig te zijn.


Blijf jezelf verzorgen


Goed voor jezelf zorgen helpt je neerslachtigheid, depressie en mentale stress te verminderen.


 • Blijf sporten

 • Eet gezond

 • Slaap genoeg

 • Zorg voor voldoende daglicht


Beperk de eenzaamheid


Als je merkt dat je je in deze periode juist eenzaam voelt, gun het jezelf dan om te doen wat je kunt om dit gevoel te verminderen.


 • Blijf contact zoeken via videobellen

 • Wees niet bang om expliciet hulp te vragen


Blijf bezig


Voel je je minder goed? Doe dan gewoon iets praktisch en nuttigs. Door even met je handen in de weer te gaan verplaats je je aandacht uit je hoofd en weg van je negatieve gedachten.


Leef per dag


Alles is tijdelijk – ook de coronacrisis. Binnen niet al te lange tijd kijken we hierop terug met gemengde gevoelens en delen we onze verhalen met de volgende generatie.

In de tussentijd loont het om de situatie te nemen met de dag. Wat kun je vandaag doen om er een goede dag van te maken? Doe dat – zo goed als je kan. Ga slapen, en doe het morgen opnieuw.


9 views0 comments
About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

 • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like