• Kim Bresseleers

Bullet Journal: wat is het en hoe maak je er één?

Updated: Apr 2


Bullet Journal is een geweldige manier om jezelf te organiseren en een beter leven te creëren met meer aandacht en creativiteit. Het kost wat tijd om erachter te komen hoe je je bullet journal kan laten werken voor je, maar het is de tijdsinvestering absoluut waard!

Wat is een bullet journal?


De bullet journal, oorspronkelijk gemaakt door Ryder Carroll, is een kalender, planner en dagboek, allemaal gecombineerd in één. Het wordt wat je er zelf van maakt, zodat je je gebeurtenissen uit het verleden kunt volgen, je kan helpen bij het organiseren van de huidige gebeurtenissen en activiteiten en plannen kunt maken voor de toekomst.


Voordelen van een bullet journal

 • Het gebruik van pen en papier helpt je niet alleen om dingen beter te onthouden, maar zorgt er ook voor dat je meer bewust bent van je taken.

 • Schrijven kost meer tijd en moeite, dus je kan je beter concentreren en je focus veel gemakkelijker vinden.

 • Je kan je creativiteit ontwikkelen. Creativiteit is niet een geheime superkracht, het is een spier die je absoluut kan trainen. Je bullet journal is een geweldige plek om het in jezelf te ontdekken.

 • Zelfzorg: je bullet journal is je tijd om met jezelf door te brengen, na te denken en meer te weten te komen over je eigen verlangens en dromen.

 • Verhoogde productiviteit: als je eenmaal je doelen hebt gesteld, je prioriteiten hebt bepaald en je focus hebt gevonden, zul je meer bereiken en dichterbij komen om je dromen veel sneller te vervullen. En psychologisch gezien geeft het opschrijven van dingen je hersenen al een signaal om na te denken over hoe ze de taken kunnen voltooien.

 • Verminder overweldiging: als je een enorme takenlijst in je hoofd hebt die blijft groeien, kan dit een zware belasting zijn voor je arme brein. Daarom vergeet je dingen of doe je ze niet zo goed als je weet dat je kan. Als je je taken in je dagboek plaatst, kan je je meer concentreren op het daadwerkelijk voltooien ervan en het bereiken van je doelen.


Materiaal dat nodig is voor een bullet journal


Hier zijn een paar aanbevelingen voor het materiaal dat je nodig hebt om aan de slag te gaan met bullet journaling:

Je kan ze ook op mijn pagina kopen: https://www.amazon.fr/shop/green_yourselfHoe maak je een bullet journal?


Het beste van een bullet journal is dat je het kan aanpassen naar jouw behoeften. Je kan elke gewenste spread maken voor elk denkbaar doel. Het moeilijkste is echter om de spreads en setups te kiezen. Dus voordat je begint, zijn hier een paar tips:

 • Denk er niet te lang over na. Je hebt niet alle pagina's nodig, en zelfs als je iets vergeet, kan je het altijd toevoegen aan je volgende lege pagina. Onthoud dat het dankzij de indexpagina heel gemakkelijk is om alles terug te vinden.

 • Vergeet niet je pagina's aan de index toe te voegen. Het kan even duren om er een gewoonte van te maken, maar in de toekomst zal het echt nuttig zijn.

 • Overdrijf niet met de ontwerpen. Als je creatief wilt zijn, ga gerust je gang! Maar laat een creativiteitsblokkering je er niet van weerhouden een bullet journal te beginnen. Als het je niet lukt, ga dan gewoon voor iets eenvoudigs en functioneels, niemand zal je beoordelen. En geloof me, je eerste pagina's zullen nooit de beste van je bullet journal zijn.

Laten we eraan beginnen...


Stap 1: Omslagpagina

Je kan deze stap echt overslaan, maar ik vind het erg handig. Allereerst is dit je eerste poging om creatief te zijn in je bullet journal, wat altijd leuk en spannend is. Ten tweede gebruik ik altijd het voorblad om het jaar op te schrijven waarin ik met het bullet journal begon.


Stap 2: Legende

Je legende is de plaats waar je de symbolen opschrijft die je gaat gebruiken voor snelle registratie. Je wijst verschillende symbolen toe voor een ander type informatie. Hier zijn enkele voorbeelden:


▪ voor een taak

✖ voor een voltooide taak

❗ voor iets belangrijks

🔺 voor een evenement

🧭 voor een afspraak of vergadering

🎂 voor een verjaardag

🛒 voor winkelen

❤ voor quality time met dierbaren


Je kan ook categorieën toevoegen voor de informatie die je aan je bullet journal wilt toevoegen. Bijvoorbeeld: zelfzorg, gezinstijd, werk, huishouden, lichaamsbeweging, administratie, ... Je kan ze het beste in verschillende kleuren schrijven.


Stap 3: Index

Een index is een inhoudsopgave voor je bullet journal. Het is een overzicht van de informatie die je er willekeurig in schrijft. Daarom is het ook belangrijk om je pagina's te nummeren. Ga elke keer dat je een nieuwe spread maakt terug naar je index en schrijf daar het paginanummer.


Stap 4: Toekomstig logboek - Jaaroverzicht

Een toekomstig logboek is een ruimte waarin je alle informatie over toekomstige evenementen gedurende het jaar kan opslaan. Zo creëer je een jaaroverzicht en heb je altijd een ruimte om evenementen en happenings op te schrijven. Hier zijn een paar ideeën over wat je kan toevoegen:

 • Verjaardagen

 • Jubileums

 • Feestdagen

 • Zakenreizen

 • Vakanties

Er zijn veel verschillende manieren om je toekomstige logboek - jaaroverzicht op te stellen, en net als alle andere pagina's in je bullet journal, kan je het volledig aanpassen.


Stap 5: Maandelijks logboek

Dit is een plek waar je je maandoverzicht kan maken en alle dingen voor die specifieke maand kan plannen. Persoonlijk vind ik het geweldig om maandelijkse omslagpagina's te maken, omdat dit je maandelijkse spreads duidelijk van al het andere onderscheidt, en het is ook een geweldige plek om je creativiteit te ontwikkelen!


Stap 6: Wekelijkse Spread

De wekelijkse spread is een overzicht van je week met vakken voor elke dag, zodat je voor elke dag afzonderlijk takenlijsten kan maken. Het dagelijkse logboek bevat slechts de informatie voor één dag en is handig als je drukke dagen hebt met veel dingen om bij te houden en te doen.


Stap 7: Extra Spreads

Er zijn nog een paar spreads die kunnen worden gebruikt in je bullet journal.

 • Doelenpagina: als je bezig bent met je jaarlijkse setup, kan het maken van een doelenpagina zeer nuttig zijn, aangezien het je zal helpen je leven in het komende jaar te verbeteren en je dromen te verwezenlijken.

 • Gewoonte-tracker: een gewoonte-tracker is een hulpmiddel dat je helpt nieuwe, betere gewoonten te creëren of zich te ontdoen van oude slechte gewoonten. Het gaat niet eens alleen om gewoontes, het gaat om zelfontdekking, het leren van patronen en het ontwikkelen van betere routines. Bijvoorbeeld: hoe vaak je traint, of je voldoende slaapt, ...

 • Dankbaarheidspagina: hier kan je dagelijks of wekelijks de tijd nemen om je de dingen te herinneren waar je dankbaar voor bent.

 • Inspirerende citaten: zo nu en dan kan je gewoon een citaat opschrijven dat je motiveert en inspireert.


Tips and Trucs

 • Houd het simpel: degenen die nieuw zijn bij bullet journaling, vinden vaak alle voorbeelden van mooie lettertypen en complexe ontwerpen. Houd het in het begin simpel en concentreer je gewoon op de basis. Als je die eenmaal onder de knie hebt, kun je gaan experimenteren met design. Onthoud dat het doel niet artistieke vaardigheid is, maar functionaliteit.

 • Begin bij het begin: als je eenmaal je bullet journal en pen hebt, ben je klaar om aan de slag te gaan, maar waar begin je? Volg gewoon de bovenstaande stappen en je bent klaar om ermee te starten. Label de pagina's gewoon, zelfs als je nog niets hebt om erop te schrijven. Je kan altijd later teruggaan.

 • Wacht niet tot januari: een van de nuttigste dingen aan het bullet journal-systeem is dat je niet hoeft te wachten tot het begin van het jaar om er een te starten.
77 views0 comments
Subscribe to Our Newsletter
Receive the latest recipes into your mailbox! 
About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

 • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like

© 2020 Green Yourself  - Proudly created with Wix.com