• Kim Bresseleers

Bescherm jezelf tegen huidkanker


Uit een onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten waarop ze moeten letten bij verdachte vlekjes. Bovendien controleert een op de drie zichzelf nooit. Nochtans is dat erg belangrijk, want het aantal huidkankerpatiënten blijft stijgen.


Daarom lanceert Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen, een bewustmakingscampagne:

Bescherm jezelf tegen huidkanker – kijk omhoog: zie je de zon, bescherm dan je huid; zie je de volle maan, doe dan je maandelijkse skincheck’.


Hierbij wordt aangemoedigd om je huid maandelijks te controleren en je goed te beschermen tegen de zon. Er is namelijk een rechtstreeks verband tussen blootstelling aan UV-licht en huidkanker. Door je goed te beschermen, kan huidkanker dus grotendeels voorkomen worden.

VERSCHIL TUSSEN MOEDERVLEK EN MELANOOM


Moedervlekken zijn licht tot donker gekleurde vlekjes of verhevenheden op de huid. Ze ontstaan door een opeenhoping van pigmentcellen in de huid. De kleur wordt bepaald door de concentratie van deze cellen (melanocyten genoemd) en de mate waarin ze pigment produceren.


Sommige moedervlekken kunnen uitgroeien tot een melanoom, een agressief soort huidkanker. Ze komen het minst vaak voor, maar ze zijn wel verantwoordelijk voor het grootste aantal sterfgevallen als gevolg van huidkanker.


Omdat melanomen goed zichtbaar zijn, kunnen ze doorgaans tijdig ontdekt worden. Als het melanoom in een vroegtijdig stadium verwijderd wordt, is de kans heel groot dat je volledig geneest. Op tijd contact opnemen met je huisarts of dermatoloog als een vlekje verandert, is wel de boodschap!


HOE HERKEN IK EEN VERDACHTE MOEDERVLEK?


Er zijn een bepaalde kenmerken die kunnen duiden op een kwaadaardige verandering van de moedervlek.


ASYMMETRIE De moedervlek mag niet van vorm wijzigen en asymmetrisch groeien, bijvoorbeeld de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft.


GRENS De overgang van de vlek naar de normale huid wordt steeds onduidelijker. De randen van de vlek worden ook onregelmatiger.


KLEUR Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten en de randen worden vaak ook rood.


DIAMETER Wanneer de vlek groter wordt dan 6 mm in doorsnee is het vaak verdacht.


EVOLUTIE Een snelle (binnen enkele maanden) verandering van het aspect van de moedervlek.


Verder dient men altijd wantrouwig te worden wanneer moedervlekken gaan jeuken, steken of pijn doen, wondjes of korstjes vertonen.HOE MOET IK EEN MOEDERVLEK CONTROLEREN?


Het is van groot belang om je huid regelmatig te controleren op verdachte vlekjes. Neem minstens één keer per maand de tijd om je hele lichaam te controleren:


 • Gezicht: inclusief je neus, lippen, mond en op en achter je oren.

 • Hoofdhuid: gebruik de kam om je haar in lagen te scheiden. Als je niet veel haar hebt, controleer dan heel goed je hele hoofdhuid.

 • Armen: de voor- en achterkant van je armen, beginnend bij de oksels en naar beneden door de elleboog naar je handen en tussen je vingers.

 • Nek en bovenlichaam: kijk ook onder en tussen je borsten.

 • Rug: gebruik een handspiegeltje, begin bij de nek en schouders en ga zo naar beneden.

 • Billen en benen: zowel voor- als achterkant. Vergeet ook je voetzolen en tenen niet.


WAT ALS JE EEN VERDACHTE MOEDERVLEK VINDT?


Raadpleeg altijd je huisarts of dermatoloog wanneer je een verdachte verandering opmerkt bij een moedervlekje, of wanneer je twijfelt. Dit doe je best zo snel mogelijk, zodat de vlek meteen behandeld kan worden als het om een melanoom gaat.


WIE LOOPT RISICO?


Helaas loopt iedereen risico om een melanoom te krijgen, maar bij deze mensen is de kans extra groot:


 • mensen met een lichte huid of mensen die snel verbranden in de zon

 • mensen die als kind ernstig verbrand raakten door de zon

 • zonnekloppers of arbeiders die vaak in de zon moeten werken

 • mensen die vaak onder de zonnebank gaan

 • mensen die gedurende een korte periode aan intensieve zonnestralen blootgesteld worden

 • personen die meer dan 50 moedervlekjes op hun lichaam hebben

 • personen bij wie huidkanker in de familie zit

 • mensen die een orgaantransplantatie ondergaan hebben


BESCHERMEN = SMEREN


De beste manier om je huid te beschermen, is regelmatig uit de zon blijven en insmeren met zonnecrème. Niet alleen op zonnige, maar ook op bewolkte dagen. De schadelijke UV-stralen van de zon dringen door de wolken en beschadigen je huid. Smeer zonnecrème met een hoge SPF om de twee uur om optimaal beschermd te zijn.


Lees ook: "Lente in het land: zo bescherm je jezelf tegen de zon."

Gebaseerd op informatie van Euromelanoma - www.euromelanoma.org - en MRF (Melanoma Research Foundation) - www.melonoma.org9 views0 comments
About
Green Yourself

Here at Green Yourself, we believe getting healthy is a journey that leads to a happier, more fulfilling life.

 

We are here to help you achieve this goal through articles, recipes and our amazing online community! 

Stay Connected

 • @green_yourself

Subscribe to our newsletter and receive weekly updates on healthy food, natural care and sustainable living! 

Post you also might like